بومیسازي توريهاي سانتریفیوژ شکر
توري هاي دستگاه سانتریفیوژ شکر بمنظور جداسازي ذرات و بلورهاي شکر از مایع همراه آن استفاده می شوند که این جداسازي با ایجاد نیروي گریز از مرکز با دور بالا توسط الکتروموتور انجام می شود. در حال حاضر، توريهاي سانتریفیوژ موردنیاز کارخانجات تولید قند و شکر از طریق واردات از سایر کشورها تامین میگردد که تولید داخل آنها علاوه بر استفاده از دانش بومی موجب جلوگیري از خروج ارز نیز خواهد شد.

طرح بهبود عملکرد روسازی بتنی به کمک الیاف
روسازی بتنی بار ترافیک را بدون تغییرشکل زیاد صفحه بتنی در سطح گستردهتری نسبت به روسازی آسفالتی به خاک بستر منتقل میسازد. به طور کلی در رویههای بتنی معمولی (بدون الیاف)، علاوه بر ترکهای سطحی، تحت اثر بارهای ترافیکی دائمی، برخی ترکها از قسمت پایین رویه (ناحیهای که بتن تحت تنشهای کششی قرار دارد) نیز آغاز شده و به مرور زمان گسترش یافته و به سطح رویه میرسند. با گسترش ترک و خرابیهای ناشی از آن، امکان نفوذ آب به داخل بتن ایجاد میشود. در ادامه، تحت تأثیر سیکلهای انجماد و ذوب، دوام رویه بتنی به شدت کاهش یافته و خرابیهای شدید پدیدار میشوند. از طرفی، درزهای موجود در رویههای بتنی نیز همواره پتانسیل خرابی و نیاز آن به ترمیم را افزایش میدهند. لذا منطقی است که با کاهش تعداد درزها، احتمال بروز خرابی در رویههای بتنی و در نتیجه، هزینههای ترمیم و نگهداری را کاهش داد. استفاده از الیاف مناسب در رویههای بتنی یکی از راههای افزایش فاصله درزها (کاهش تعداد درزها) و همچنین کاهش ترکها میباشد. کاربرد الیاف در بتن منجر به بهبود خواص مکانیکی رویههای بتنی از قبیل افزایش مقاومت فشاری، کششی، خمشی، سایشی و ضربهای، کاهش مصرف آرماتور، کاهش ترکهای سطحی و عمقی و کنترل آنها توسط الیاف، کاهش میزان نفوذپذیری آب و افزایش مقاومت در برابر سیکلهای انجماد و ذوب میشود.

تهیه اطلس مصالح و طرح اختلاط بتن در رویههای بتنی
روسازی یک نوع سازه است که شامل لایههایی از مصالح مختلف میشود که به منظور کاهش تنش ناشی از چرخهای خودروها و همچنین آسایش و راحتی برای مسافران استفاده میشود. هدف از تهیه اطلس مصالح و طرح اختلاط رویههای بتنی، طراحی یک سامانه هوشمند متشکل از مجموعهای از المانهای مکانی یا جغرافیایی است که با تجزیه و تحلیل دادههای مؤثر بر فرآیند تصمیمگیری و انتخاب طرح اختلاط بهینه مبتنی بر فناوری هوش مصنوعی، به ارائه پیشنهادات فنی مناسب جهت اجرای طرحهای روسازی بتنی در کمترین زمان ممکن منتهی گردد. بنابراین، تهیه چنین اطلسی به عنوان یک راهنمای جامع و هوشمند برای دستیابی به طرح اختلاط رویههای بتنی، منجر به توسعه علمی و فناورانه صنعت روسازی کشور خواهد شد. در حال حاضر، به دلیل عدم وجود چنین اطلسی، مطالعات و آزمایشات طرح اختلاط بتن رویه به صورت مجزا برای هر پروژه انجام میشود که مستلزم صرف زمان و هزینه زیادی در هر پروژه است. کاربرد اطلس طرح اختلاط رویههای بتنی، دستیابی به طرح اختلاط مناسب و بهینه را تسهیل میکند که این امر منجر به صرفهجویی در زمان و هزینه میشود.

ارائه پیشنهاد روش اجرای سیستم CIP و گندزدایی خطوط تولید نوشیدنی و آبمیوه طبیعی
فرآیند (CIP (cleaning in place یا فرآیند تمیز کردن در محل از مهمترین مراحلی است که در کارخانجات تولید مواد غذایی جهت تمیز کردن و ضد عفونی کردن دستگاهها و تجهیزات انجام میشود. CIP در کنار ضدعفونی کردن خطوط، با هدف زدودن مواد بجای مانده و بیوفیلم تشکیل شده که خود در بعضی موارد میتواند چالش برانگیز باشد، انجام میگردد. در حال حاضر، این فرایند در ایران بیشتر به روش سنتی انجام میشود. با توجه به تاثیر روشهای شستوشو و گندزدایی خطوط تولیدی بر میزان صرف هزینه، نیروی انسانی موردنیاز، حجم تولید و کیفیت محصول نهایی، لزوم استفاده و جایگزینی روشهای مطلوب که علاوه بر کاهش آب و انرژی مصرفی، میزان راندمان تولید را بخصوص در صنعت مواد غذایی بالا میبرند، ضروری به نظر میرسد.

طراحی و ساخت دستگاه نانو حباب ساز به منظور بهبود کیفیت آبیاری در گلخانه کشت هیدروپونیک توت فرنگی
دستگاه نانو حباب ساز، یک مکمل بسیار موثر برای آبیاری مزارع کشاورزی می باشد که می تواند بطور همزمان سبب بهبود کیفیت آب و افزایش اکسیژن محلول در آب آبیاری شود. افزایش سطح اکسیژن محلول در آب، علاوه بر بهبود عملکرد ریشه گیاه در جذب بهتر و موثرتر مواد مغذی، اثر جدی در کاهش قابل توجه بیماریهای قارچی ناحیه ریشه نیز خواهد داشت. هم چنین، استفاده از این دستگاه یک روش بدون مواد شیمیایی و مقرون بصرفه است که با افزایش اکسیژن رسانی در بستر کشت موجب افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش های محیطی و بهره وری محصول می گردد. بنابراین، با توجه به تاثیر مستقیم کیفیت آب بر روی عملکرد گلخانه، استفاده از دستگاه نانو حباب ساز ضروری بنظر می رسد.

بومی سازی ﺗﻮﺭﻱﻫﺎﻱ ﺍﻟﻚ ﻟﺮﺯﺍﻥصنعت ﺣﻔﺎﺭﻱ (Shale Skaker)
استخراج نفت، نیازمند حفاری هزاران فوت خاک و سنگ است که در صورت ورود خرده سنگ ها، خطر فرسوده شدن تجهیزات حفاری وجود دارد. توریهای الک لرزان (در شیل شیکر) سیال یا گل حفاری را تمیز کرده، خرده سنگ ها را جدا و امکان استفاده مجدد آنها در سیستم گردش گل را فراهم میکنند. این تجهیزات منابعی ارزشمند و گرانقیمت میباشند که با وجود تحریمها، بومی سازی آنها بسیار حائز اهمیت است.

بومی سازی ساینده لقمه ای مورد استفاده در دستگاههای پولیش
ساینده لقمه ای (abrasive) ماده سختی است که بمنظور پولیش کردن محصولات کاشی و سرامیک استفاده میشود. با توجه به گسترش محصولات لعاب پولیش و تقاضای بالای بازار این محصولات، مصرف ساینده ها بسیار زیاد است. ساینده¬های بر پایه سیلیکات آلومینیوم قدرت صیقل دهی، سختی و مقاومت به سایش بالایی دارند و بطور روزانه به مقدار قابل توجهی در خط تولید صنایع کاشی و سرامیک مصرف می گردند. در حال حاضر، با توجه به عدم تولید داخل و ضرورت نیاز مصرف کنندگان داخلی، بومی¬سازی این قطعه، علاوه بر بهره مندی از دانش داخلی از صرف بالای هزینه و خروج ارز نیز جلوگیری می نماید.

بومی سازی لاینر پمپ گل حفاری
پمپ گل حفاری برای گردش گل حفاری روی دکلهای حفاری با فشار بالا استفاده میشود. گردش گل از طریق مته به سمت پایین است و این گل با فشار بالا از طریق رینگها به سمت بالا بازگردانده میشود. پمپهای گل حفاری معمولاً پمپهای جابهجایی مثبت هستند که به عنوان پمپهای رفت و برگشتی شناخته میشوند. پمپ های دوبلکس، تریپلکس و غیره همگی به عنوان پمپ گل حفاری شناخته میشوند. این پمپها دارای قطعات مصرفی هستند که طی عملیات حفاری از بین رفته و برای ادامه آن عملیات نیاز به تامین مداوم این قطعات میباشد. لاینرهای گل حفاری نیز جزئی از این قطعات میباشند که تامین آنها با وجود تحریمها مقرون به صرفه نمیباشد؛ فلذا بومی سازی آنها بسیار حائز اهمیت است.

طراحی و ساخت دستگاه بافت سنج فرآورده های گوشتی
اصولاً مواد و فرآوردههایی قابلیت رقابت در بازار و پذیرش توسط مصرف كنندگان را دارند كه حائز ویژگیهای بافتی مناسبی باشند. این موضوع علاوه بر مواد غذایی در رابطه با مواد دارویی، آرایشی، بهداشتی، بستهبندی و صنعتی نیز صدق میكند. خصوصیات بافتی مواد غذایی در زمان نگهداری و ذخیره به دلایل متفاوت میتواند دچار تغییرات نامطلوبی و ناخواستهای شوند. امروزه، انجام آزمون بافت توسط دستگاه بافت سنج، تکنیکی است که به منظور سنجش خواص مکانیکی و فیزیکی مواد خام، ساختار مواد غذایی و نیز کنترل کیفی اولیه و نهایی مواد، مورد توجه قرار گرفته است. از آنجایی كه با اعمال نیروهای تنشی، برشی، فشاری، كششی میتوان تقریباً شرایط اعمال شده به انواع مواد در طی مراحل آمادهسازی، ساخت، فرآوری، جابجایی و مصرف را مشابهسازی نمود، با انجام آزمونهای بافت می توان اطلاعات جامعی از وضعیت کمی و کیفی ساختار فیزیکی مواد اولیه و محصول نهایی بدست آورد. این آزمونها متفاوت از ارزیابی حسی ارگانولپتیک بوده و مبتنی بر اندازهگیری متغیرها و تجزیه و تحلیل دادههای واقعی است که همین ویژگی ها، نتایج بدست آمده را دقیقتر کرده و احتمال بروز خطا را کاهش میدهد. با توجه به اینکه آزمون بافت به کمک آزمون های حسی و تجربی دقیق نبوده و نظرات شخصی و علایق افراد در نتایج نهایی آن تاثیرگذار است، استفاده از دستگاه بافت سنج با عملکرد کاملا خودکار در تجزیه و تحلیل بافت، کمک شایانی به بهبود کیفیت و بالابردن درآمد حاصل از صادرات بخش غذایی می نماید.

گوگردزدایی (desulfurization) از روغنهای فرایند آروماتیک (RPO)
گوگرد بهعنوان ترکیبی مزاحم در انواع برشهای هیدروکربنی، موجب بروز طیف گستردهای از چالشهای زیستمحیطی و عملیاتی در صنایع بالادستی و پاییندستی نفت و گاز میگردد. از جمله روش های نوین و مکمل گوگردزدایی می توان به گوگردزدایی اکسایشی (ODS)، گوگردزدایی جذب سطحی (ADS) و گوگردزدایی استخراجی (EDS) بـــه عنـــوان روشهای امیدوارکننده برای تکنولوژی حـذف گـوگرد تحـت شرایط ملایم مورد توجه اشاره کرد. چنانچه انجام ODS بر روی RPO سبب تبدیل آن به TDAE و یا سایر محصولات با ارزش افزوده بیشتر گردد، فواید کاملا بارزی شامل سازگاری با محیط زیست، افزایش ایمنی کافی برای انسان، ارزش افزوده، افزایش صادرات و ارتقاء برندینگ را بدنبال خواهد داشت.

ثبت ایده فناورانه
حمایت از ایده های مبتنی بر فناوری و دارای قابلیت تولید، عرضه و اجرا در راستای رفع نیازهای صنایع تابعه بنیاد مستضعفان
ثبت دستاورد فناورانه
حمایت از محصولات جدید، ابتکاری و کاربردی متناسب با نیازهای شرکت های تابعه بنیاد مستضعفان
ثبت تقاضای فناورانه
اعلام نیاز فناورانه توسط شرکت های تابعه بنیاد مستضعفان به منظور فراخوان نیاز در راستای رفع نیازمندی و چالش های فناورانه موجود
تقاضای سرمایه گذاری
حمایت از صاحبان ایده های نو و سرمایه گذاری هوشمند در شرکت های دانش بنیان با هدف تجاری سازی محصول و ارتقاء توان حضور در بازار
موسسه تحقیق و توسعه دانشمند
موسسه تحقیق و توسعه دانشمند در زمینه های مختلف دانش بنیان و علمی فعالیت می کند و به عنوان بازوی علمی پژوهشی بنیاد مستضعفان شناخته می شود و ماموریت ارتقاء رویکردهای دانش بنیان و نوآور را در داخل و خارج از مجموعه بنیاد مستضعفان بر عهده دارد. موسسه دانشمند از سویی با تشکیل شبکه تحقیق و توسعه و حل مسائل و نیازهای صنایع بنیاد با کمک هسته های دانش بنیان و فناور می پردازد.